nu gaan we erover hebben wat nou deze rugklachten veroorzaakt.
hiernaast zie je een filmpje over een goede houding hebben.
Zwaar lichamelijk werk door bukken of tillen kan een oorzaak zijn. Zoals in deelvraag één uitgelegd is, hebben mensen wervels en tussenwervelschijven. Normaal gesproken als je met een rechte rug iets tilt komt er druk op alle zijdes. Dus zij kunnen de druk verdelen over alle tussenwervelschijven. Wanneer je met een kromme rug tilt, buigen de wervels naar de andere kant toe. Als hier ook nog gewicht op komt worden de tussenwervelschijven veel meer belast. Ze worden ook maar aan een kant belast (zie figuur 18). Omdat de tussenwervelschijven nu zwakker zijn geworden, kan het zijn dat de nucleus, die binnen de tussenwervelschijven zit, naar buiten treedt. Hierdoor kan een hernia opkomen, doordat er een uitstulping tegen de zenuw aan zit.

Een andere oorzaak voor rugklachten is stress. Als iemand heel erg gestrest is, komen er veel signalen vanuit het lichaam die voor de hersenen als pijn worden gezien. Dus hierdoor voel je wel de pijn in je lichaam, maar kan het zo zijn dat er helemaal geen schade is. Je spieren staan wel de hele tijd op spanning. Hierdoor worden rugklachten vaak veroorzaakt. Dus eigenlijk is stress een spanning in het lichaam die een pijn die er niet is weergeeft, die je wel voelt. Veel mensen zijn hierdoor geneigd om minder te gaan bewegen, terwijl juist die beweging goed is voor je rug.
Overgewicht kan ook voor rugklachten zorgen. Er is bewezen dat met elke 10kg een extra druk op je tussenwervelschijven van 40kg komt te staan. Hierdoor hebben mensen met overgewicht een grotere kans om rugklachten te ontwikkelen dan mensen met een gezond gewicht. Hier zijn een paar redenen voor. Ten eerste, als je zwaar overgewicht hebt, word je ook al belemmerd om veel te bewegen waardoor de spieren zwakker worden dan normaal. Sterkere spieren in de rug ontlasten de rug een beetje waardoor het voor de tussenwervelschijven minder zwaar wordt. Daarnaast zorgt dit gewicht ook voor extra belasting op de wervelkolom. Overgewicht lijdt tot een ongelijk en zwaarder gewicht op de wervelkolom en het komt ook vaak voor dat hierdoor de wervels gaan verschuiven. Bij zwaardere mensen worden ook de tussenwervelschijven zwaarder belast waardoor de verticale druk op de schijven toe neemt.

Een vierde veel voorkomende oorzaak is te lang of in een verkeerde houding zitten. Mensen zijn namelijk niet gemaakt om lange periodes te zitten. Van nature lopen we namelijk veel om bijvoorbeeld te jagen, te vluchten of te vechten. Tegenwoordig zijn deze dingen niet meer nodig. De koelkast is binnen handbereik, en we vervoeren ons vaak ook zittend, zoals in de auto of met het openbaar vervoer. Zitten is dus best een belangrijk deel van ons leven geworden, maar is dit wel goed voor je rug? Als je namelijk gaat kijken naar de mensen in landen waar rugklachten minder vaak voorkomen zie je dat hier minder gezeten wordt en de mensen dus meer bewegen. De mensen hebben een iets rechter thoracaal gedeelte van de rug. Dit noem je een J-vormige rug. Deze vorm van de ruggengraat zie je ook bij kleine kinderen en bijvoorbeeld in de Griekse beeldkunst. Of de J-vorm per se de reden is voor minder rugklachten is niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat deze culturen meer uitvoeren zoals bijvoorbeeld jagen of zoeken naar ander voedsel. Om deze reden bouwen deze mensen dus meer spierkracht op. Meer spierkracht in de buik zorgt voor een betere houding, maar mensen die lang zitten op een dag gebruiken hun spieren in de buik gewoon te weinig om de rug stabiel te houden en dit zorgt voor klachten in de rug.
Een goede houding is heel belangrijk voor je rug. Er is al onderzocht dat deze generatie vaak slechte houdingen heeft. Het is zo dat als je je hoofd recht houdt, deze gemiddeld 5 kilo weegt. Als je je hoofd naar voren buigt weegt deze 18 kilo! Wanneer je je hoofd 60 graden buigt weegt deze 25 kilo. Dit gebeurt vaak wanneer je op je telefoon zit. Deze generatie jongeren zit per dag gemiddeld 5 uur op hun telefoon. Dit betekent dus dat er 5 uur lang meestal 25 kilo belasting is op je nek en rug. Hierdoor worden vaak rugklachten veroorzaakt: door een slechte houding als je je telefoon gebruikt. Aangezien telefoons steeds vaker gebruikt worden door jongeren en jongeren hierdoor een slechte houding krijgen, kunnen zij een hernia of bochel ontwikkelen.


Reactie plaatsen
Reacties
Hallo,
Ik ben Johnny, 18 jaar oud, en ik schrijf mijn pws over rugklachten. Mag ik weten wat jullie cijfer op dit pws was? want ik wil een paar dingen gebruiken en het cijfer representeert hoe diep en goed het pws was. Bedankt alvast!
MVG,
Johnny