Opbouw van de rug

Wij doen onze PWS over rugklachten onder jongeren. Deelvraag een gaat over de opbouw van de rug, dit vonden we belangrijk om erin te zetten als start van ons PWS. Hierdoor krijgen wij zelf meer informatie over de opbouw en snappen andere mensen ook meteen waar het over gaat.

Het cervicale gedeelte van de rug zit aan de bovenkant van je rug en bestaat uit zeven halswervels. Zoals je ziet in de eerste afbeelding worden dit C1 t/m C7 genoemd.

De bovenste wervel (C1) ondersteunt de schedel en wordt de atlas genoemd. C2 wordt de Axis genoemd. C1 en C2 zijn de wervels die het meest gedraaid kunnen worden. De cervicale wervels zijn de meest beweeglijke wervels van alle rugwervels. De wervels in de cervicale wervelkolom staan in een kromming naar voren. Deze kromming noem je de lordose.

De thoracale wervelkolom bestaat uit twaalf wervels, T1/T12.  In de thoracale wervelkolom zitten de wervels ook vast aan de ribben. Het heeft de vorm van een bocht en kromt iets naar buiten. Dit noemen we kyfose. Doordat de thoracale wervels vast zitten aan de ribben zijn ze niet heel flexibel.

Omdat weinig beweging mogelijk is komen hernia’s in het thoracale gedeelte minder voor dan in het cervicale- en lumbaal wervelkolom. Er is hier minder bewegelijkheid, omdat de ribben nog in de weg zitten. Ook komen er minder hernia’s hierin voor omdat de tussenwervelschijven platter zijn dan in de cervicale- en lumbale wervelkolom. Omdat ze platter zijn kunnen ze minder gaan uitpuilen en dit komt vaak voor in de cervicale- en lumbale wervelkolom als oorzaak van een hernia.

De lumbale wervelkolom bestaat uit L1 t/m L5. In dit deel van de rug is vooral de voorwaartse en achterwaartse beweging mogelijk, dus bukken en strekken. Vaak komt het voor dat er klachten zijn in de lage rug. Dat is in dit deel van de wervelkolom. De laagste wervel van het lumbale gedeelte zit vast aan het heiligbeen. Dit is een driehoekig bot aan de onderkant van de wervelkolom. Deze wervels vormen ook een kanaal waar de zenuwen door gaan

De sacrale wervelkolom zit helemaal onderaan de wervelkolom. En het wordt ook vaak het heiligbeen genoemd. Het sacrale gedeelte bestaat uit drie tot vijf wervels en die zitten allemaal aan elkaar vast. Dit stukje maakt deel uit van de bekken. Het leuke aan dit deel van de wervel kolom is dat de meeste mensen vijf wervels hebben in het sacrale gedeelte maar het is ook mogelijk dat mensen er vier hebben. Het gemiddelde aantal wervels is 5,2. Het sacrale gedeelte heeft geen tussenwervelschijven en maakt ook deel uit van de bekken. Het heiligbeen bevat 4 openingen aan elke zijde waar de zenuwen en bloedvaten door lopen.

Het sacrale kanaal loopt door het midden van het heiligbeen en vormt hierdoor het einde van het wervelkanaal. Een gezond sacraal gebied wordt bijna nooit gebroken. Dit kan wel eens voorkomen wanneer je een heftig ongeluk maakt bijvoorbeeld. Rugpijn of pijn in je benen kan hierdoor vaak veroorzaakt worden, omdat hier alle zenuwen doorheen lopen.